Asperges, zalm en crème fraîche saus met ei

asperges met saus van ei

Ingrediënten voor 4 personen:
- Zalmfilets (± 150 gr of 1 moot p.p.)
- witte asperges (± 5 asperges p.p.)
- 4 eieren
- 4 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- scheut droge witte wijn
- 250 gr crème fraîche
- 50 gr roomboter
- verse dille
- peper en zout

Schil de asperges met een dunschiller, schil vanaf de kop naar het uiteinde. Leg de geschilde asperges plat in een brede pan. Giet koud water op de asperges totdat deze net onder staan en voeg wat zo toe. Leg nu een schone theedoek op de asperges en druk een beetje aan zodat de asperges goed afgedekt zijn door de natte theedoek. Breng de asperges aan de kook. Als de asperges aan de kook zijn zet dan het vuur lager en laat doorkoken voor 1 minuut. Zet dan het vuur uit en laat de asperges in het kookvocht afkoelen.
Bij later opdienen, haal de asperges uit het vocht en breng je het vocht opnieuw aan de kook, leg hier de asperges in voor 1 of 2 minuten en schep ze daarna voorzichtig uit de pan met een schuimspaan.

Kook de eieren 8 minuten en hak ze daarna fijn. Fruit de gesnipperde sjalotten glazig in een hapjespan, voeg de knoflook toe. Giet een scheut witte wijn toe en laat inkoken totdat de wijn vrijwel geheel verdampt is. Roer de crème fraîche erdoor en daarna de fijngehakte eieren. Klop de roomboter klontje voor klontje door de saus en roer kort voor het serveren de fijngehakte dille erdoor. Breng de saus op smaak met eventueel wat peper en zout.

Bak de zalm, let bij het bakken erop dat deze niet te droog word, dus niet te lang bakken. Heeft je zalmfilet een velletje, bak deze dan als eerste aan. Bak de zalm aan elke kant ongeveer 4 minuten maar dit is uiteraard afhankelijk van de dikte van de zalm. De zalm moet nog een beetje roze van binnen zijn, dan is deze het lekkerste.

Schep de zalm op een voorverwarmd bord, leg de asperges ernaast en overgiet beiden met de saus. Serveer eventueel met gebakken of gekookte krieltjes en fijngehakte peterselie. Eet smakelijk!

Naar alle aspergewijnen >

Geef een reactie